1

U kreiranju projektnog zadatka treba sudjelovati cijela obitelj.

Iako možete biti sigurni da znate gdje i kako sagraditi kuću, svakako to provjerite s arhitektom. Uložite svoje vrijeme i sredstva da uz njegovu pomoć postavite vlastiti projektni zadatak. To je početni pisani (a ne crtani!) opis kuće kakvu želite.

U kreiranju projektnog zadatka treba sudjelovati cijela obitelj. Gradnja kuće je višegodišnji, naporan proces koji obilježi život cijele obitelji i bitno je protočniji ako u njemu sudjeluju svi članovi obitelji. Definirajte financijska sredstva koja ste spremni uložiti. Sukladno tome, arhitekt prema prosječnoj cijeni gradnje kuća može načelno procijeniti koliku bruto površinu kuće možete sagraditi.

Ako ulažete sredstva za 200 kvadrata bruto površine kuće, očekujte 140 kvadrata korisne površine (zbog 30 posto odbitka površine na debljinu zidova), odnosno 120 kvadrata konkretnih prostorija (zbog dodatnih 15 posto odbitka površine hodnika i stubišta). Tu počinje test vaših osobnih potreba i prioriteta. Savjetujte se s arhitektom koliko ćete površine kuće angažirati za pojedine namjene. Zamislite se u kući svaki dan, kroz sva godišnja doba i kroz različite dobi svoje starosti. Pritom nastojte biti iskreni.

Kuća
Projektni zadatak je slagalica u kojoj propitujete i osvješćujete svoje osobne prioritete i mogućnosti. Nastojte razlikovati ono što želite od onog što vam treba. Primjerice, česta je dilema sagraditi li ili ne garažu, koja zna biti i veće površine od samog dnevnog boravka.
U ovoj fazi definirajte i optimalne tehnologije grijanja, hlađenja, vodovoda i kanalizacije te elektroinstalacije, koje mogu bitno utjecati na projektiranje i cijenu izgradnje. Pritom ozbiljno razmotrite sve energetski učinkovite sustave s dugoročnim projekcijama troškova. Od 2020. godine sve kuće trebaju biti projektirane i sagrađene po NZEB modelu "near zero energy building-blizu nula energetski zgrade". Sinteza svih ovih elemenata je očekivano pozicioniranje kuće na parceli, njezina optimalna insolacija i organizacija dvorišta.

2

Odluku o kupnji građevinske čestice treba donositi u skladu s uvjetima gradnje i trenutnom, ali i budućom kvalitetom lokacije.

Odluku o kupnji građevinske čestice treba donositi u skladu s uvjetima gradnje i trenutnom, ali i budućom kvalitetom lokacije. Arhitekt vrši uvid u urbanističke uvjete i eventualno planirane izmjene planova. Provjerava i dugoročne planove izgradnje jakih prometnica, željeznica, kolektora ili dalekovoda, koji mogu biti sagrađeni u sljedećih 10 do 15 godina i zbog buke, zagađenja, zračenja ili vizura bitno umanjiti vrijednost kuće i kvalitetu stanovanja.

Potom, arhitektu ostavite prostora i vremena da osmisli idejno rješenje. Tu je povjerenje ključno. Osjetite li u dosadašnjoj suradnji nepomirljive razlike, svakako razmislite o novom projektantu. To je dobro za obje strane.

3

U razradi idejnog rješenja je vrlo bitna i kontrola investicije.

U razradi idejnog rješenja je vrlo bitna i kontrola investicije. Na osnovi zakonom obaveznog glavnog projekta moguće je izraditi načelan troškovnik radova za ishođenje ponuda izvođača. No, najbolji uvid u cijenu izvedbe kuće daje izvedbeni projekt s detaljnim troškovnikom koji ne ostavlja prostor za improvizacije ponuđača radova. Izvedbeni projekt nije zakonom obavezan te ga investitori u pravilu ne naručuju. Nažalost, cijenu nenaručenog izvedbenog projekta često znatno premaši cijena ispravljanja pogrešaka i improvizacija u gradnji nastalih uslijed nejasno razrađenog projekta.

Kuca-kamen_2
Stara krilatica "kuća pod krovom" više ne znači da je posao pri kraju. Usporedni troškovnici ponuđeni od više tvrtki izvođača suočit će vas sa suvremenom slikom investiranja u gradnju kuće. Visoko razvijene tehnologije obiteljske kuće obrnule su dinamiku ulaganja u gradnju kuće. Kuća pod krovom nerijetko znači samo 30 do 35 posto veličine investicije, a obrtnički i instalaterski radovi dominiraju s gotovo 70 posto investicije. Ponuda iznimno privlačnih tehnologija pod kapom "pametne kuće" može probiti planirane investicijske okvire. Stoga budite oprezni, dosljedni i čvrsto vodite svoju investiciju u kvalitetniji životni prostor.

(autor teksta: Sabina Sabljić, dia)
Snovi-1